dimecres, 8 de febrer de 2012

Com reduir els costos i accelerar webs amb tràfic alt


Aconseguir que la teva web tingui una gran quantitat de tràfic és una tasca difícil.

Alguns emprenedors començan amb grans inversions en publicitat, comprant usuaris i generant tràfic mentrestant disposin de dinsers.

Sigui quin sigui el motiu, arribaràs a una situació en que tindràs un tràfic considerable, el cual et generarà uns costos. En funció del volum de tràfic necessitaràs més recursos, tant màquines com ampla de banda.

Arribats a aquest punt, ¿que faràs? ¿invertiràs en màquines? ¿i si les llogues? ¿et passaràs al núvol?
Aquest tema ja vaig comentar-ho en un post fa poc, on comparava les diferents alternatives: Hosting, housing o cloud i analitzava les aventatges i inconvenients de cada modalitat, et recomano que llegeixies el post.

Una vegada hagis decidit el model, et plantaràs davant del mateix problema: l'ampla de banda.
Actualment les pàgines web consumexien molt ampla de banda. Ens hem aconstumat a visitar llocs web plens de contigut gràfic i multimèdia, el cual té un cost molt elevat. Per això, qualsevol millora que realitzis per reduir aquest consum tindrà un impacte molt important en la teva compte de resultats.

Tècniques per estalviar en ampla de banda accelerant el web


Apretar el cinturó al nostre HTML


No hem refereixo a reduïr el contingut que mostres, ni tan sols a perdre informació. Una solució passa per utitilitzar una bona estructura de HTML, no utilitzar estils en línea, externalitzar tota la maquetació i scripts...

Si a més a més utilitzes tecnologies .NET (com és el meu cas), inhabilitar el famós "viewstate" de les pàgines farà reduïr fins en un 30% el pes de la teva pàgina.Compressió

La majoria dels servidors permeten comprimir la sortida en format GZIP, sempre que el navegador del usuari sigui capaç de desencriptar (dades enviades a qualsevol sol·licitud al servidor).

La compressió permet reduïr el pes de la pàgina i dels recursos com les fulles d'estil i el javascript en més d'un 50%, traduïnt-se de nou en més estalvi.


Caché pública

Qualsevol recurso que puguis cachejar (és a dir, guardar en memoria) serà beneficiós en l'experiència d'usuari (ja que accelereràs la pàgina web), a més d'un estalvi en costos si aquesta caché és pública i permets que sigui emmagatzemada en proxys externs i en el client final.

Al realitzar aquesta acció estaràs permetent que qualsevol intermediari i el mateix client puguin emmagatzemar una copia del recurs sol·licitat (pàgina, imatge, fulla d'estils, script...), per que en properes ocasions no et sol·liciti de nou el recurs.CSS sprite

Quan desenvolupem generalment insertem imatges diferents en una mateixa paàgina, una per el logotip, altre per el fons, altre per una promoció, etcètera. Si utilitzes la tècnica CSS Sprite podràs generar una imatge amb totes les imatges dins, i després mitjançant tècniques CSS mostrar-les.

D'aquesta manera reduiràs el número de sol·licitud als teus servidors, rebaixant el pes i accelerant la càrrega de la teva pàgina.


Combinar CSS y JS: una arma de doble fil

A priori combinar fulles d'estil i javascript en un únic fitxer sembla beneficiós. Reduiràs el número de peticions del teu client, acceleraràs la càrrega.... pero has de ser conscient de les conseqüències de fer-ho:
  • Més cost computacional (en cas que dita combinació ser dinàmica). Combinar els fitxers per retornar un  tindrà un cost en el processador del teu servidor, i per tant uns milisegons de retard.
  • Menys reutilització de les fulles d'estil i del javascript. Si disposes de molts CSS i JS que vas combinant entre si obtindràs múltiples combinacions, sent el resultat poc reaprofitable per l'usuariM, i per tant obligant al client a baixar nous fitxers més pesats en cada pàgina que visita.